“ Het schilderij van J.J. Destree laat de negentiende eeuwse situatie van Paleis Huis ten Bosch zien
Koningin Wilhelmina was er in de talloze kamers op zoek naar een ruimte waarin tenminste één olielamp wat licht en warmte kon geven. Vanaf 2018 wordt het de residentie van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Die zal in paleis Huis ten Bosch alle comfort aantreffen die een vorst zich wenst. Het kan verkeren.
Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt op dit moment grondig gerestaureerd, om vanaf eind 2018 onderdak te gaan verschaffen aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. Het schilderij van J.J. Destree (1827-1888) laat de negentiende eeuwse situatie zien. Een romantisch doorkijkje vanuit de tuin, met het zicht schuins op de oostgevel van het paleis. In de Engelse landschapstuin laat een dame gekleed in een witte japon haar hondje uit. Alles straalt een serene rust van welbevinden en welbehagen uit.
Willem I wordt in 1815 koning van Nederland. Huis ten Bosch krijgt de status van paleis en wordt door verschillende generaties van het vorstenhuis bewoond. Koningin Sophie trekt zich er terug na haar scheiding van tafel en bed van koning Willem III. Die verblijft veel liever op paleis Het Loo. In de twintigste eeuw raakt Huis ten Bosch in verval. Koningin Wilhelmina schrijft in haar boek 'Eenzaam maar niet alleen': “Het was er meer kamperen dan wonen; we waren gelukkig als we per kamer een olielamp konden bemachtigen.”
Na haar troonsbestijging in 1980 gebruikt koningin Beatrix vanaf 1981 Huis ten Bosch als woonpaleis. Beroemd is de Oranjezaal met enorme schilderingen ter ere van de heldendaden van stadhouder Frederik Hendrik.
Hoge resolutiefoto's Download object