De kaart komt uit de beroemde zeeatlas 'Spiegel der Zeevaerdt', in dit geval een Engelse uitgave van 1588

Zo worden ze niet meer gemaakt, de zeenavigatiekaarten. Als ze al gemaakt worden, in een tijd waarin de digitalisering ook de zeven wereldzeeën heeft veroverd. Naar de zeekaart van 1588 in de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting kun je in ieder geval ook als niet-zeevaarder uren blijven kijken.


Op deze kaart van het Waddengebied boven Groningen en Oost-Friesland lijkt de wereld op zijn kant te zijn gevallen. Zetten we normaal gesproken het noorden bovenaan, hier heeft het zuidoosten die positie gekregen.


De kaart komt uit de beroemde zeeatlas ‘Spiegel der Zeevaerdt’, in dit geval een Engelse uitgave van 1588. Ze is gemaakt door Lucas Janz Waghenaer (1534-1605), de eerste maker van zeemanskaarten en -gidsen in Nederland.


We zien de Noordzeekust van Ameland en Wierum in het westen, tot aan Helgoland (Heijlighe landt) in het oosten. De Waddeneilanden zijn onderaan de kaart in vogelvlucht afgebeeld. Helemaal links ligt Wangeroog, geheel rechts Schiermonnikoog en een gedeelte van Ameland. Daartussen liggen alle overige eilanden, met telkens de respectievelijke duinenrijen toegevoegd.


De kaart was bestemd voor zeelui die zich moesten kunnen oriënteren. Ter verduidelijking tekende Waghenaer de waddeneilanden aan de bovenkant van de kaart ook nog in profiel, gezien vanuit het perspectief van de zeevaarder. Ter versiering verluchtigde hij de zee met zeilschepen en een kompasroos. Op het land grazen koeien en schapen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed