Zo worden ze niet meer gemaakt, de zeenavigatiekaarten. Als ze al gemaakt worden, in een tijd waarin de digitalisering ook de zeven wereldzeeën heeft veroverd. Naar de zeekaart van 1588 in de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting kun je in ieder geval ook als niet-zeevaarder uren blijven kijken.
Lees meer
Koningin Wilhelmina was er in de talloze kamers op zoek naar een ruimte waarin tenminste één olielamp wat licht en warmte kon geven. Vanaf 2018 wordt het de residentie van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Die zal in paleis Huis ten Bosch alle comfort aantreffen die een vorst zich wenst. Het kan verkeren.
Lees meer
Het komt wel vaker voor dat een schilder óver een bestaand schilderij heen schildert, welke reden hij daar ook voor heeft. Zeldzamer is het dat er aan de áchterkant van het doek een (opzet voor een) schilderij staat afgebeeld. De Jan Menze van Diepen Stichting is in het bezit van zo'n doek. Van niemand minder dan Johan Dijkstra.
Lees meer
Het heet officieel een 'apothekersfles'. Maar dit exemplaar –in bezit van de Jan Menze van Diepen Stichting– was ooit eigendom van een dominee. Die er geen dropwater in bewaarde, maar iets sterkers. Een drank die –met mate genomen– overigens ook uitstekend werkt tegen een droge hoest…
Lees meer
Een mens leeft niet bij brood alleen. En een scheepsbouwer niet bij tewaterlatingen alleen. Jan Menze van Diepen, gerenommeerd scheepsbouwer en gepassioneerd kunstverzamelaar, laat na zijn overlijden een collectie na die nationaal en internationaal grote faam geniet.
Lees meer
De beroemdste hedendaagse schilder van stillevens in Groningen is zonder twijfel Henk Helmantel (1945). Verzamelaar Van Diepen was een bewonderaar van zijn werk en kende de kunstenaar persoonlijk. Natuurlijk ontbreekt het werk van deze meester van het detail dan ook niet in de collectie van de Jan Menze van Diepen Stichting.
Lees meer
De borgheer: “Voorwaar, u heeft er iets moois van gemaakt, mijn beste Wigboldus. Maar er moet mij toch één ding van het hart.”De kunstenaar: “Ja, mijnheer?”De borgheer: “Heeft u wel iets gedaan met de tekeningen en de kaarten die ik u van de borg heb meegegeven? Het heeft mij verduiveld veel tijd gekost de documenten boven water te krijgen.”
Lees meer
Wat moeten we met een prent van stadhouder Willem V waarop hij als achttienjarige met een jongenskoppie staat afgebeeld? Strikt genomen niet veel. Zouden we het als een weergave van de werkelijkheid nemen, dan moet onze stadhouder het geheim van de eeuwige jeugd hebben gekend. Dat 'geheim' heeft hij gekend. Het heette Pieter…
Lees meer
Wie ’s avonds op een windstille en stikdonkere nacht over het Hereplein in de stad Groningen wandelt, kan plotseling een onbestemd zuchten horen. Een klagelijk en hortend ademen, dat over het plaveisel strijkt en langs de spaarzame bomen ten hemel stijgt. Rafelklanken uit een ver verleden, toen op deze plek de dwangburcht van de Spaanse hertog Alva stond...
Lees meer
Een prachtige voorbeeld van de symbiose tussen verschillende culturen: porselein serviesgoed gemaakt in China, met motieven van Aziatische oorsprong, maar die ontworpen zijn door een Nederlander. En dat ook door Nederlanders werd verhandeld, naar het onze spreekwoordelijke koopmansgeest betaamt.
Lees meer