Briza media (Briza komt van het Griekse brithó -ik balanceer- vanwege de zeer beweeglijke aartjes; media betekent middelste), of trilgras c.q. bevertjes, bloeit met opvallende platte zaadhoofdjes in de periode mei-juni. De zaadhoofdjes (aartjes) lijken volgens sommigen op beverstaartjes die bovendien bij het minste zuchtje wind beginnen te trillen en een ratelend of ritselend geluid voortbrengen.
Lees meer
De Wollemi pine (Wollemia nobilis) is een in 1994 ontdekte naaldboom uit Australië, waarvan de fossiele voorouders al veel eerder bekend waren. In de wetenschap werd algemeen aangenomen dat de boom tweehonderd miljoen jaar geleden was uitgestorven. Zo'n veertig exemplaren hebben echter de evolutie weten te trotseren dankzij hun isolement.
Lees meer
De mammoetboom is de grootste boom ter wereld. Het meest imposante exemplaar, de General Sherman Tree in Californië, is 83 meter hoog en heeft een stamomtrek van 31 meter. De mammoetboom is de grootste alleenstaande boom en in volume het grootste levende organisme. De allergrootste gemeten boom had een hoogte van 94.8 meter en een diameter van meer dan 17 meter.
Lees meer
De Parrotia persica is vernoemd naar F.W. Parrot, een Duitse ontdekkingsreiziger en plantkundige die in 1834 als eerste West-Europeaan de berg Ararat in Oost-Turkije beklom, waar volgens de overlevering Noach met zijn ark strandde na de zondvloed. Hij heeft de ark niet gevonden, maar nam wel deze prachtige boom mee.
Lees meer
De goudberk (Betula ermanii) kan, naast alleen goud, vele kleuren aannemen. De fijne, witte bast bladdert in dunne, rozige vellen af. Samen met de rood aangelopen twijgen veroorzaakt dit een bronzige tot gouden gloed over de boom. Het goud wordt nog eens extra versterkt in de herfst als de kleine, getande bladeren heldergeel kleuren.
Lees meer