Om verbeteringen door te voeren aan molenwieken werden soms kleppen in plaats van zeil toegepast: de molen was dan voorzien van zelfzwichting en de molenaar hoefde zijn wieken niet meer zelf aan te passen aan de windsterkte - dat gebeurde nu automatisch. Om dit systeem te laten functioneren en het te kunnen bedienen, moest er in de lengterichting een gat door de molenas worden geboord.
Lees meer
In een tijd dat elektriciteit nog moest worden uitgevonden, werden ook molens nog geheel met de hand gebouwd. Van het kleinste verbindingsstuk tot en met de kolossale wieken: alles kwam voort uit de handen van de molenbouwer en zijn medewerkers (in vroeger tijden 'knechten' geheten).
Lees meer
De houten profielschaven werden door de timmerman net zo gekoesterd als zijn beitels. Iedere timmerman had zijn eigen profielschaaf, die letterlijk volledig naar zijn hand was gevormd.
Lees meer
Om efficiënt te kunnen werken en niet telkens op zoek te moeten gaan naar een stuk gereedschap, hing de molenbouwer het bij elkaar aan de muur. Op de foto zien we het netjes op orde hangen, klaar voor het grijpen.
Lees meer
Harm Wiertsema genoot in zijn tijd in Scheemda en wijde omgeving een grote faam als vakbekwaam molenbouwer. Maar hij was daarnaast natuurlijk ook de mens Harm Wiertsema met een privéleven. De Stichting Historische Werkplaats Wiertsema heeft uit de nalatenschap van deze laatste telg van een oud molenaarsgeslacht een prachtige collectie heel persoonlijke foto's, documenten en artefacten verworven.
Lees meer
Verschillende voorbereidende werkzaamheden -zoals planken zagen met de lintzaag- deed de molenbouwer aan huis in zijn werkplaats. Maar het echte bouwen van de molen gebeurde natuurlijk op locatie. Waar de molenbouwer niemand was, zonder zijn gereedschapskist.
Lees meer
Een andere machine die bij Wiertsema werd gebruikt, was de lintzaag. Eenmaal geïnstalleerd was het al gauw een onmisbaar stuk gereedschap. Het werd ingezet voor het maken van tal van houten onderdelen bij de bouw van een molen.
Lees meer
Gemak dienst de mens en dus ook de molenaar. Bij een molen wordt er vooral in de hoogte gebouwd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bouw van een boerderij. Naarmate de bouw vordert, moeten onderdelen op een hoger niveau worden getild.
Lees meer
Het gebruik is al eeuwenoud en bestaat nog steeds: de timmerman die zijn eigen timmerkist maakt. Omdat geen timmerman hetzelfde is en op dezelfde manier werkt. Waarbij het aankomt op de afmetingen van de kist, maar vooral op hoe al het gereedschap in de kist zijn eigen en vaste plek heeft.
Lees meer
Met de komst van elektriciteit konden verschillende werkzaamheden in de werkplaats van de molenbouwer, machinaal worden verricht. Op de foto zien we de schaafbank van Wiertsema die -samen met een paar andere machines- door één elektromotor werd aangedreven.
Lees meer