De Droste automaat geeft voor een muntstuk van 2½ cent een pastille

Een spaarautomaat die zich niet laat ‘flikken’. Lees het bijschrift van de Droste chocolade-automaat (een miniatuur naar voorbeeld van de manshoge verkoopautomaten) van ca. 1910: 'Andere munten als 2½ cents-stukken vallen direct in den spaarpot onder in den automaat, zonder dat een stuk chocolade wordt ontvangen'.


Deze rechthoekige hoge spaarautomaat heeft een glazen ruitje (waarachter de pastilles zichtbaar zijn), een treklade en een slot. De voorkant van de automaat wordt met de bijpassende sleutel geopend zodat de originele 2½ cents munt hergebruikt kan worden. Op een zij- en achterkant staan afbeeldingen van spelende kinderen en een gezinstafereel. Op de andere zijkant prijkt het door Jan Wiegman ontworpen pastille mannetje. De munt van 2½ cent, uit het guldentijdperk, moet in de gleuf geworpen worden. Daarna wordt de schuif voorzichtig naar voren getrokken en krijgt men een heerlijk stukje Droste chocolade.


De automaat is gemaakt naar Duits voorbeeld. In Duitsland kwam de industriële revolutie eerder op gang dan in Nederland en was men om die reden zeer bekwaam in het produceren van decoratieve blikverpakkingen. In Nederland verschijnen de eerste decoratieve blikverpakkingen pas rond 1880 op de markt.


Droste heeft zich bij het vervaardigen van de spaarautomaat laten inspireren door de firma Stollwerck. Deze plaatst al in 1887 de eerste grote verkoopautomaten voor chocolade in verschillende steden in Duitsland. Deze Droste miniatuur spaarautomaat is vermoedelijk eveneens in Duitsland vervaardigd in de periode 1910-1915.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed