Niet bekend is wie dit stel schaatsen in 1893 als eerste heeft ondergebonden. Wel dat het - net als de kindervariant - de naam 'Wicher de Salis' draagt. Baron Wicher de Salis was ooit samen met mr. J. Buttinga een van de secretarissen van de Koninklijke Nederlandse Schaatsrijders Bond.
Lees meer
Het bleef in die beginjaren van de Friese schaatsen natuurlijk een getob: het binden en strikken van de leren veters die je na afloop van het schaatsen nauwelijks uit elkaar kon krijgen. Tot de heren Vissering en Ruiter het concept van de brede riemen en gespen patenteerden.
Lees meer
Een zeer bijzondere schaats, destijds exclusief bedoeld voor de beau monde. Een schaats waarbij de toch al sierlijke krul zich heeft getransformeerd tot een heuse zwanenhals.
Lees meer
Een schaats voor –zoals op een oude reclameplaat staat te lezen– ‘dames en heeren om mooi te schaatsen’. Ze heette dan ook niet voor niets de ‘schoonrijschaats’ of ‘zwierschaats’.
Lees meer
Deze Groninger schaats is zeer zeldzaam omdat ze slechts in kleine aantallen is gemaakt. Het was een gelegenheidsproduct, in samenwerking gemaakt door de smid, de stelmaker en de zadelmaker op een dorp.
Lees meer
De Friese doorloper dankt zijn naam aan het feit dat het glijijzer tot ver achter de hak doorloopt. Dit geeft de schaats aanzienlijk meer stabiliteit en voorkomt dat de schaatser naar achteren kantelt.
Lees meer
De eerste krulschaatsen verschijnen aan het einde van de zestiende eeuw op het ijs. Ze worden gemaakt door heel Nederland; het waren de plaatselijke smeden die de schaatsen in opdracht als enkel paar, of in een kleine serie maakten.
Lees meer
Het blijft iets aandoenlijks houden: een kinderschaats. Je ziet jezelf weer de eerste bange, aarzelende en o zo voorzichtige schuivertjes maken op die verraderlijke glijijzers, wetende dat je onderuit gaat. Als iets letterlijk met vallen en opstaan geleerd moet worden, is het wel schaatsen…
Lees meer
Een fraai model uit de collectie van het Groninger Schaatsmuseum zijn de kinderschaatsen, compleet met schoen.
Lees meer
Friesland staat haast synoniem met ‘schaatsen’. En hoewel de provincie in de schaatshistorie een onbetwiste topstatus heeft, zijn er niet alleen in Friesland schaatsen ontwikkeld en vervaardigd.
Lees meer