Een ogenschijnlijk simpel stukje papier uit een kroniek van het klooster Thesinge, met een omschrijving van de makers. Toch illustreert dit papiertje een hele geschiedenis van vrouwen in het klooster en de Moderne Devotie. De aanleiding voor dit verhaal ligt bij de letters die onderin zijn geschreven: ‘s.d.’ Deze ontdekking werd gedaan door Elvira Ambrosius.
Lees meer
Linksboven zien we een grote beginletter S van bladgoud, met dito bloemetjes in de vrije ruimte boven en een grijs hondje onderin. Meer naar beneden staat een tweede initiaal van bladgoud: een I met een staart. Rechts hebben we dan nog een staaf, deels in bladgoud. Bovendien zijn de marges aan die kant van de pagina voorzien van allerlei bloemetjes, blaadjes, vruchtjes en bolletjes.
Lees meer
Als ambtelijk formulier is zo’n geboorteakte absoluut niet zeldzaam. Alleen al in de provincie Groningen zijn er immers ruim 772.000 van opgemaakt, tussen 1811 en 1918. Wat zo’n formulier altijd uniek maakt, is de invulling. In dit geval helemaal, omdat het Aletta Jacobs betreft, later de eerste Nederlandse vrouw die aan een universiteit afstudeerde en promoveerde.
Lees meer
Neem kalfsvlees. Meng dit met niervet, eieren, citroenschil, kruidnagels, peper en nootmuskaat en hak dit grof. Rol het mengsel in een net en braad dit dan aan een spit. Het kalfsvlees mag ook worden gemengd met spek, geraspt oud witbrood, eieren, nootmuskaat en foelie. Het vlees kan men bovendien vervangen door “muidhon” (zeelt).
Lees meer
De Groninger Archieven bewaren films en videobanden, dat is algemeen bekend. We hebben echter in ons depot ook de audiogeschiedenis van Groningen in de vorm van het RONO-archief liggen. Voorganger RON is opgericht in 1946 en kenden door de jaren heen een aantal mutaties totdat het uiteindelijk RTV Noord werd.
Lees meer
Deze foto is een van de oudste in de collectie van de Groninger Archieven en is met een bijzondere techniek ontwikkeld. De foto is gemaakt door Willem Beukma. Deze Willem Beukma was een neef van de stiefvader van Elizabeth Sijtsma.
Lees meer
Op 7 juli 1655 voldeed Adriaen Geerts Wildervanck (1605-1661) een deel van zijn schulden aan twee crediteuren. Daarom gaven beiden hem de brief terug, waarbij hij ze rechten schonk op een bepaald deel van zijn venen.
Lees meer
Bij de bevrijding van de stad Groningen in april 1945 werden naast de noord- en oostzijde van de Grote Markt ook de Guldenstraat en de Waagstraat verwoest. Het huizenblok aan stadhuiskant van de Waagstraat was maar smal.
Lees meer
In het hart staat het familiewapen Ripperda met zijn houwdegen te paard. Eromheen zien we o.a. de lelies van ‘t Huis Bourbon. Griffioenen flankeren het wapenschild, terwijl een hertogskroon het bekroont.
Lees meer
Grenzen, eilanden, zandbanken, kwelders en polders; zeegaten, rivieren, beken, diepen en wijken; ‘bergen’, wierden en dijken; wegen, steden en dorpen; borgen, buitenhuizen en heerden; molens, tichelwerken en veengraverijen; gerichtsplaatsen met galgen en kaken – dat alles en nog veel meer staat op de ‘borgenkaart’ uit 1781.
Lees meer