Hij is niet de eerste kunstenaar die het met de bijnaam ‘geniale gek’ tot een rijk en gevierd burger brengt. En evenmin de laatste. De mooiste scheppingen vinden vaak hun oorsprong in de ongeremde en oorspronkelijke kronkelingen van de geest. Zo ook bij Antonio Mancini, waarvan de Fraeylemaborg een bijzonder schilderij bezit.
Lees meer
Hij is nog maar amper zesentwintig jaar jong als hij zich laat opnemen in een psychiatrische inrichting. Steeds verder en dieper verdwaalt Gerrit van Houten in het labyrint van zijn geest. De zeer talentvolle schilder en tekenaar raakt zichzelf uiteindelijk zoek en heeft nooit meer een penseel of potlood ter hand genomen.
Lees meer
Van zeevaarders wordt beweerd dat ze zout water in hun bloed hebben. Datzelfde kan zonder overdrijven ook gezegd worden van de schilder Hendrik Willem Mesdag. Als geen ander weet Mesdag de essentie van de zilte zee in verf weer te geven. Wie te lang naar zijn doeken kijkt, krijgt zeebenen!
Lees meer
Gerrit van Houten was een vroeg talent en ook al vroeg overtuigd van dat talent. Wie daar aan twijfelde, trapte hem gevoelig op de tenen. Met als reactie dat hij zich terug trok. In de verdediging ging. De twijfelaar –die juist een doek van Gerrit ten geschenke had gekregen– werd het present uit de handen gegrist en bleef verbijsterd achter.
Lees meer
De Fraeylemaborg, nu een museum, was eeuwenlang een woonhuis van stand. Een bijzonder echtpaar zwaait rond 1700 de scepter: Henric Piccardt en Anna Elisabeth Rengers.
Lees meer