“ In de vochtige en mestachtige grachtvulling blijken na vierhonderd jaar textiel en leervondsten zeer goed bewaard te zijn.
Archeologische vondsten van textiel zijn een bijzonderheid, omdat het materiaal zeer kwetsbaar is en makkelijk vergaat in de bodem. Het vinden van een compleet kinderjasje is dan ook zeer opmerkelijk te noemen.
Dit jasje is gebreid in een tricotsteek en onder de armen zijn grote herstellappen opgenaaid, om de gaten te dichten. Op het jasje is kleurstofanalyse toegepast en daaruit komen maar liefst vier kleurstoffen naar voren. Omdat de verhouding tussen deze niet achterhaald kon worden, kon ook de oorspronkelijke kleur niet vastgesteld worden. De herstellappen waren geelgroen of groen van kleur.
Net als de rest van de Nederlanden is de stad Groningen bij het begin van de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) in handen van de Spaanse gezaghebber, de hertog van Alva. Hij laat tussen 1569 en 1571 aan de zuidkant van de stad een vijfhoekige dwangburcht aanleggen. In 1577 vertrekt het Spaanse Garnizoen uit de stad. Vrij snel hierna beginnen de Stadjers met de sloop van het reeds voltooide deel van de dwangburcht en worden de grachten deels met huisvuil gedempt. In deze vochtige en mestachtige grachtvulling blijken na vierhonderd jaar textiel en leervondsten zeer goed bewaard te zijn gebleven.
Nieuwe tijd (1500-1850)
Hoge resolutiefoto's Download object