Voor de aanleg van een parkeergarage onder het nieuwe UMCG, meer dan vier meter beneden maaiveld, stuitten de archeologen op resten van kampvuren van jagers-verzamelaars uit de midden-steentijd. In deze kuilen lagen brokjes houtskool. Door deze te onderzoeken, zijn we te weten gekomen dat voor het vuurtje hout is gebruikt van een den, een eik en een jeneverbesstruik.
Lees meer
Archeologische vondsten van textiel zijn een bijzonderheid, omdat het materiaal zeer kwetsbaar is en makkelijk vergaat in de bodem. Het vinden van een compleet kinderjasje is dan ook zeer opmerkelijk te noemen.
Lees meer
Op de Hondsrug wonen al geruime tijd mensen. Dat waren eerst jagers en verzamelaars, maar vanaf circa 2500 voor Chr. ook boeren. In de ondergrond van de stad Groningen zijn op diverse locaties ploegkrassen van die oude akkers aangetroffen.
Lees meer
Deze speld is een van vele bijzondere mantelspelden die bij opgravingen aan de Grote Markt Oostzijde zijn gevonden. Wat deze mantelspeld zo bijzonder maakt is de afbeelding op de voorzijde en het feit dat deze van zilver, een edelmetaal, is gemaakt.
Lees meer
Deze schenkkan is gemaakt van blauwkleurig glas en dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw. De kan is bezet met verticale ribben en staat op een uitgeknepen voet. De kan is vermoedelijk gemaakt in de Zuidelijke Nederlanden en behoort tot het type glaswerk dat in de stijl van de Venetiaanse glasblazers is gemaakt.
Lees meer
Deze kleine pot is handgevormd en op de schouder versierd met een ingekrast geometrisch (driehoekig) patroon. De pot dateert uit de eerste eeuw na Chr. en heeft een vlakke bodem en een korte verdikte rand. Omdat aan de buitenzijde weinig roetvlekken te zien zijn, heeft de pot mogelijk geen kookfunctie gehad. Hij werd op een andere wijze bij de voedselbereiding gebruikt.
Lees meer
Deze aardewerken beker is afkomstig uit een 4000 jaar oud graf dat nabij Helpermaar is gevonden. Het skelet is in de loop van de eeuwen in het zand vergaan. Het enige dat van hem was overgebleven, was een vage verkleuring in het zand, een zogenaamd ‘ lijksilhouet’. Ter hoogte van zijn borst lag de versierde aardewerken beker.
Lees meer
Dit zwartkleurige potje valt op door de versiering van vijf bobbels. Het wordt een ‘Buckelurn’ genoemd en de vorm en de versiering zijn kenmerkend voor het ‘Angelsaksische’ aardewerk uit de vroege middeleeuwen.
Lees meer