De Intertype regelzetmachine betekende een grote sprong voorwaarts in de mechanisering van de drukperstechniek

Het is zo'n apparaat waarvan je denkt: ‘Hoe kan een mens het bedenken?’ Terwijl diezelfde mens eeuwenlang niet verder kwam dan uitvindingen als een wiel en een windmolen, is men plotseling in staat zoiets als een regelzetmachine te verzinnen. Een subliem staaltje van evolutie!


De Intertype regelzetmachine betekende een grote sprong voorwaarts in de mechanisering van de drukperstechniek van de twintigste eeuw. Ze verving in 1929 het handzetten en was een geweldige tijdwinst. Het was niet langer meer nodig om een pagina letter voor letter in de zethaak te plaatsen en zo de pagina op te maken: de Intertype maakt hele regels in één keer. Extra tijd werd bovendien gewonnen omdat de losse letters niet meer telkens in de letterkast hoefden worden teruggelegd.


De Intertype giet een complete regel in één keer. Door het indrukken van een toets op het toetsenbord valt een matrijs uit het magazijn naar beneden. Een matrijs is een gietvormpje voor één letter. Als de hele regel is getikt, worden alle achter elkaar geplaatste matrijzen opgepakt. Hierin wordt met vloeibaar lood een complete regel gegoten waarmee gelijk kan worden gedrukt.


Vervolgens worden op een ingenieuze wijze de gebruikte matrijzen automatisch op de juiste plek in het magazijn teruggeplaatst. Als het drukwerk klaar is gaan de gebruikte regels in de loodpot en worden omgesmolten. Het lood kan opnieuw worden gebruik, wat een flinke besparing aan materiaal oplevert.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed