Voordat kabinet en garderobekast hun intrede deden was de aangewezen opbergplek de tuugkist

Over ‘optugen’ schrijft Van Dale: ‘Optugen – omtugen – omboeien = opknappen – netjes aankleden – omkleden’. Tot zover Van Dale. Tugen heeft dus alles te maken met kleding. En kleding berg je op wanneer je het niet draagt.


Voordat het kabinet en de garderobekast hun intrede deden, was de aangewezen opbergplek de ‘tuugkist’. De oudste tuugkisten dateren van rond 1500. Ze waren er in vele soorten, maten en uitvoeringen. Soms bewerkt met houtsnijwerk en/of beschilderd, vaak rechthoekig, maar er waren ook ronde modellen.


Een tuugkist stond meestal op poten om de inhoud vrij te houden van optrekkend vocht uit de vloer. Het interieur bevatte dikwijls ook een paar vakjes –al dan niet voorzien van een deksel– voor het bewaren van belangrijke papieren en sieraden.


Een knecht of meid die (intern) bij een boer diende, bezat in de regel een tuugkist, die mee verhuisde bij verandering van dienstbetrekking. Er zijn relatief maar weinig tuugkisten bewaard gebleven. De alledaagsheid van het voorwerp maakte dat veel exemplaren in de kachel zijn verdwenen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed