Naast de karnton kon deze molen, aangedreven door twee paarden, ook een dorsmachine aandrijven

Veel boerderijen beschikten in het verleden over een rosmolen. Deze, door paarden aangedreven, molens werden in de meeste gevallen gebruikt voor het aandrijven van een karnton. De rosmolen van Openluchtmuseum Het Hoogeland is uitzonderlijk groot en werd dan ook voor meerdere toepassingen benut.

Naast alleen de karnton, kon deze molen ook een dorsmachine aandrijven. Ze werd door twee paarden aangedreven. Het kroonwiel (het grote, liggende wiel) bevat 172 zogenaamde kammen. Het kroonwiel drijft twee rondsels aan, voorzien van twaalf staven. Met elke omwenteling van het kroonwiel gingen de rondsels veertien keer rond. Een as, verbonden met een van de rondsels, dreef een karnton aan. Een groot wiel aan een andere zijde van de molen, werd gebruikt voor de aandrijving van een dorsmachine.

De molen is afkomstig van de boerderij Blokum, in het gelijknamige buurtschap bij Woltersum. Halverwege de negentiende eeuw telde Nederland zo’n 1300 rosmolens. Daarvan zijn er nu ongeveer dertig over. De molen van Openluchtmuseum Het Hoogeland is de grootste molen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed