Op het schilderij kronkelt de Westerwoldse Aa door het open Westerwoldse landschap

Tot de collectie De Ploeg-werken van het MOW behoort ook dit schilderij uit 1971 van Johan Dijkstra. Het waterverfschilderij verbeeldt de Westerwoldse Aa.

Dijkstra (Groningen, 23 december 1896 – Groningen, 21 februari 1978) was één van de medeoprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg, opgericht op 5 juni 1918. Hij studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in de stad Groningen, de latere Academie Minerva. Tijdens zijn loopbaan hield Dijkstra zich bezig met uiteenlopende kunstprojecten en was hij actief als kunstcriticus. Het Groninger platteland, waaronder Westerwolde, vormde voor hem een belangrijke inspiratiebron.

Het schilderij uit 1971 was onderdeel van diverse schenkingen van verschillende schilderijen en een groot aantal goederen, die de familie Sandjer (oorspronkelijk uit Bellingwolde) deed aan de voormalige gemeente Bellingwedde en het MOW.

Op het schilderij kronkelt de Westerwoldse Aa, met aan beide kanten oeverbeplanting, door het open Westerwoldse landschap. Aan de linkerkant staat een enkele boom. In de collectie van het MOW bevindt zich ook een schilderij uit 1969 van de Westerwoldse Aa, vervaardigd door schilder Jan Altink. Net als Dijkstra, was ook Altink één van de oprichters van De Ploeg.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed