Een bushel is een maateenheid voor ondermaatse garnalen: 35 liter. De bushel werd gebruikt om ondermaatse garnalen (pufgarnalen) over te brengen van het vissersschip op een praam of kar. Daarna werden de pufgarnalen vervoerd naar de garnalendrogerijen om verwerkt te worden tot pluimveevoeder.
Lees meer
Deze fioel (een houten pinakel) maakte ooit onderdeel uit van de houten omlijsting boven de deur van de wachtkamer eerste of tweede klasse van het hoofdstation in Groningen. Tijdens de restauratie van eind jaren negentig van de vorige eeuw is het verwijderd, om na allerlei omzwervingen uiteindelijk in de collectie van het NNTTM terecht te komen.
Lees meer
Op de Hondsrug wonen al geruime tijd mensen. Dat waren eerst jagers en verzamelaars, maar vanaf circa 2500 voor Chr. ook boeren. In de ondergrond van de stad Groningen zijn op diverse locaties ploegkrassen van die oude akkers aangetroffen.
Lees meer
In 1953 verlieten de laatste bewoners de borg. Zoals ook elders gebeurde gingen veel stukken van de inboedel onder de hamer. Slechts af en toe wordt een oorspronkelijk stukje inventaris weer terug gevonden. De halbank in Lodewijk XIV-stijl is gemaakt van vurenhout en beschilderd met een houtmotief.
Lees meer
Oorlogen plachten in vroege eeuwen soms decennia te duren. Dertig jaar, tachtig jaar: men keek niet op een jaartje. Niet zo vreemd als je bedenkt hoe tijdrovend het was om bijvoorbeeld alleen maar één musket te laden. Geen patroongordel met tientallen schoten voor de musketier, maar slechts een maatje kruit genoeg voor één schot.
Lees meer
De kast in het Streekhistorisch Centrum roept onwillekeurig associaties op met 'De betoverde kleerkast' (oorspronkelijk 'The Lion, the Witch and the Wardrobe'), van de Britse schrijver C.S. Lewis. Het is het tweede deel uit een serie van zeven boeken: 'De Kronieken van Narnia'. De intrigerende vraag is natuurlijk: wat schuilt er áchter deze kast in het SHC...?
Lees meer
We zijn vertrouwd geraakt met het ingrijpen (lees: manipuleren) door de mens van de natuur. Een ingrijpen dat van alle tijden is en die zeker niet per definitie schadelijk hoeft te zijn voor de natuur. Want hoe hadden we anders ooit aan het juiste dorsboompje moeten komen?
Lees meer
Het is een volkomen in onbruik geraakt stuk gereedschap: de zandstek. De 'Electronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten' van het Meertens Instituut definieert het als volgt: 'zandstek, (ouderwets), werktuig in het veen. Bron: Steenhuis, F.H. (1978), Stoere en Olderwetse Grunneger Woorden, Wildervank: Dekker & Huisman.
Lees meer
Het heeft natuurlijk meer stijl dan alleen maar een naambordje aan de gevel. Een schitterend wapenschild, dat duidelijk maakt dat er achter die gevel niet zomaar de eerste de beste Jan, Piet of Klaas woont. Hier wordt niet gewoond: hier wordt geresideerd.
Lees meer
Een fraaie eikenhouten sculptuur van Maria van Bourgondië, daterend uit het historisme en gemaakt door een onbekende schrijnwerker. Het historisme is een stroming in de 19e eeuw die terugblikt op het verleden en decoraties ontleent aan diverse vroegere stijlperioden.
Lees meer