De halbank in Lodewijk XIV-stijl is gemaakt van vurenhout en beschilderd met een houtmotief.

In 1953 verlieten de laatste bewoners de borg. Zoals ook elders gebeurde gingen veel stukken van de inboedel onder de hamer. Slechts af en toe wordt een oorspronkelijk stukje inventaris weer terug gevonden. De halbank in Lodewijk XIV-stijl is gemaakt van vurenhout en beschilderd met een houtmotief.

De rechthoekige zitting heeft aan de voorzijde een brede bewerkte lijst die eruit ziet als een doek met geschulpte rand. De rug bestaat uit een open snijwerk van een raster, schelpmotieven en bladvormen. De zijkanten zijn eveneens voorzien van snijwerk in een gebogen contour, opgevuld met bladvormen.

De familie Frima –die Verhildersum via vererving had gekregen– heeft de bank in 1953 op een boedelveiling verkocht aan antiquair S. van der Molen. Het meubel werd gekocht door de familie W.H. Hofman, die destijds aan de Ossenmarkt in Groningen woonde. Het Ommelander Museum (de voorloper van de Vereniging Vrienden Borg Verhildersum) kocht de bank in 1995 terug. In dat jaar is door restaurator H. Hut een kleurenonderzoek verricht.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed