Maria van Bourgondië (1457-1482) mocht zich in haar korte leven met een lange, indrukwekkende lijst titels sieren

Een fraaie eikenhouten sculptuur van Maria van Bourgondië, daterend uit het historisme en gemaakt door een onbekende schrijnwerker. Het historisme is een stroming in de 19e eeuw die terugblikt op het verleden en decoraties ontleent aan diverse vroegere stijlperioden.

Maria van Bourgondië (1457-1482) mocht zich in haar korte leven met een indrukwekkende lijst titels sieren. Zo was zij hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen, Namen en Franche-Comté, en vrouwe van Mechelen. Door al deze titels was zij samenvattend vorstin van de Nederlanden.

Maar alle titulatuur ten spijt overleed ze al op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een val van haar paard tijdens een reigerjacht in de uitgestrekte wouden van het kasteel van Wijnendale nabij Torhout. Haar paard struikelde over een boomstronk bij het springen over een nieuw gegraven gracht. De buikriem brak, waardoor Maria uit het zadel viel, in de gracht terechtkwam en het paard boven op haar kreeg. Ze was ernstig gewond en werd overgebracht naar het Prinsenhof, haar paleis in Brugge, waar ze enkele weken later in de namiddag van 27 maart 1482 overleed.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed