Het Tolbert van 1925 in miniatuur, een meesterwerk van ruim zeventien vierkante meter.

Tolbert anno 1925. Op een schaal van 1:200. Zéér gedetailleerd door één man gemaakt. Een meesterwerk van ruim zeventien vierkante meter. Alles staat er op: 119 panden, de tram, de ijsbaan, het turfschip, straten, hekjes, bomen, de begraafplaats compleet met grafstenen, het transformatorhuisje. Tot op de millimeter nauwkeurig: een feest der herinnering.


De maquette staat in een ruimte waar via tijdlijnen het ontstaan van het dorp en de streek wordt weergegeven. Het verhaal begint ná de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden en eindigt in de tegenwoordige tijd. Het accent ligt op de twintigste eeuw.


Bij Tolbert-in-miniatuur staat een beeldscherm waarop de bezoeker allerlei informatie over de aangegeven locaties kan opzoeken. Historische beelden, verhalen over bijzondere panden en landschapselementen, unieke filmpjes waarin dorpsgenoten vertellen over hun leven in Tolbert in de vorige eeuw. Verhalen over wonen en leven, leren en werken, wegen en water, boeren, burgers en buitenlui.


Het verhaal van de veranderde Tolberter samenleving  staat niet op zichzelf. In Tolbert-in-miniatuur spiegelen zich vrijwel alle kleine dorpen van het Groninger platteland. Het laat een beeld zien van een samenleving die in korte tijd zo goed als verdwenen is. 


De tien voorwerpen die Fredewalda heeft gekozen om op deze website te plaatsen, vinden hun oorsprong in een huis of plek op de maquette. In willekeurige volgorde: 


- Graftrommel: begraafplaats Zuiderweg (geen nummer)
- Geboortebordje: Hoofdstraat 33 (kraamkliniekje in WO II bij de kapper in huis)
- Dakpanmal: Tolbertervaart 2
- Theestoof: Hoofdstraat 59 (dokter Heukelman) en Hoofdstraat 26 (bakker Meek)
- Giftenpot: Hoofdstraat 53 (café de Postwagen) en Hoofdstraat 48 (NH kerk)
- Haarwerk: Hoofdstraat 42 (meester Oosterhuis) en Hoogstraatje 8 (Auktje Dijkstra)
- Melktankje: Hoofdstraat 34 (landbouwmechanisatie e.a. constructies)
- Rouwservies: Hoofdstraat 63 (pastorie)
- Maquette: (Hoofdstraat 27)
- Boerderij: (Hoofdstraat 27)

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed