De bijbel is een Statenbijbel uit 1657, het is de herziene en gecorrigeerde uitgave van 1637

De grote bijbel uit 1657 is afkomstig van Mello Alberda. Hij heeft zijn naam en zijn wapen en dat van zijn echtgenote laten graveren in het zilveren boekslot. Op de eerste en laatste, oorspronkelijk lege bladzijden, hebben leden van de familie Alberda hun huwelijk en de geboorten en overlijden van hun kinderen geschreven.

Daardoor weten we dat Mello Alberda en Susanna Tamminga van Ludema op 30 maart 1664 te Usquert huwden. Dat ze een dochter en tien zoons krijgen waarvan slechts drie zoons in leven blijven. De jongste van deze drie erft in 1699 de Menkemaborg. Unico Allard huwt in 1701 met Everdina Cornera van Berum en zij krijgen twee zoons en drie dochters, waarvan twee dochters in leven blijven: Susanna Elisabeth en Wendelina Cornera. Alle kinderen werden geboren ‘op Menkema’.

Susanna Elisabeth Alberda van Menkema huwt haar volle neef Gerhard Alberda van Dijksterhuis. Dit wordt niet in de bijbel vermeld, mogelijk had Gerhard een eigen familiebijbel. Hun zoon Unico Allard huwt in 1762 met Christina Bentinck. Zij krijgen eerst twee zoons en daarna vier dochters, waarvan de oudste overlijdt. Alle kinderen worden geboren ‘op den huize Menkema’, ook in december!

Hun zoon Gerhard huwt in 1789 met Elisabeth Anna de Hertoghe van Feringa en zij krijgen acht kinderen, die allemaal in Groningen geboren worden. Zes kinderen blijven in leven en de enige zoon erft de Menkemaborg. Unico Allard huwt in 1828 met Josina Petronella Polman Gruijs en zij krijgen eerst twee zoons en daarna een tweeling, een jongen en een meisje. De tweede zoon overlijdt als hij 20 jaar is. Ze worden geboren op Menkema. Hun oudste zoon, Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis, trouwt niet en overlijdt in 1902.

De bijbel is een Statenbijbel uit 1657. Het is de herziene en gecorrigeerde uitgave van 1637 en werd uitgegeven door de weduwe van Paulus Aertsz van Ravesteyn te Amsterdam. In de bijbel zijn zes geografische kaarten opgenomen die gemaakt zijn door Nicolaes Visscher. Deze kaarten waren oorspronkelijk bedoeld voor de bijbellezer als beeldverhaal bij de bijbelverhalen. Het zijn prachtige en zeer gedetailleerde beschrijvingen van plaatsen en gebieden. De kaarten zijn twee pagina’s groot en tonen onder andere de wereld van toen, de stad Jerusalem, ‘Het Beloofde landt Canaan’ en de reis er naar toe, alsook de wandelingen van de apostelen en de reizen van de apostel Paulus.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed