Ziekenfondsbril van de meubelfabrikant

De Stichting Huizinga Meubel Nederland beschikt slechts over een paar foto's van Jacobus Abraham Huizinga. Zij komen zonder uitzondering uit de collectie van een verre achternicht van Huizinga, een inmiddels hoogbejaarde dame woonachtig in Delft. Op een van de foto's zien we Jacobus afgebeeld met een ‘ziekenfondsbril’, waarachter norse ogen de beschouwer tegelijk licht verdrietig aanzien.


Bij toeval is de Stichting in bezit gekomen van de bril. De tentoonstelling over Huizinga zoals die van november 2015 tot en met maart 2016 in het Veenkoloniaal Museum in Veendam te zien was, liep al een paar weken toen een bezoeker een berichtje bij de balie achterliet met het verzoek contact op te nemen. Het bleek te gaan om een accountant in ruste in Haren, die in het verleden de zaken had behartigd voor de zoon en de dochter van het echtpaar Huizinga. Tijdens het bezoek aan hem wist hij van de beide kinderen het een en ander te vertellen, maar niets -naar wij hoopten- uit tweede hand via die kinderen over J.A.Huizinga.


Tot hij plotseling zei: ‘Maar ik heb wel de bril van Huizinga’. Die bleek hij van diens zoon te hebben gekregen, evenals een fraaie dekenkast, een aquarel door de zoon geschilderd en een collier van de echtgenote van Jacobus, Johanna. De dekenkast bleef in Haren, maar de Stichting kreeg de bril, het collier en de aquarel ten geschenke.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed