Geert Hendrik Streurman (1892-1976) is in 1939 de oprichter van het Veenkoloniaal Museum

Het zou Geert Hendrik Streurman –had hij toen nog geleefd– genoegen hebben gedaan. Het moment dat het Veenkoloniaal Museum haar intrek nam in de oude Rijks Hogere Burgerschool van Veendam. Een gebeurtenis waarbij verschillende aspecten van zijn rijke leven samenvielen.

Geert Hendrik Streurman (1892-1976) is in 1939 de oprichter van het Veenkoloniaal Museum en leidt het daarna jarenlang. Het museum is sinds 1992 gehuisvest in de voormalige RHBS van Veendam. Streurman heeft hier als docent maar liefst tweeënveertig jaar de lessen Duits verzorgd.

Van 1918 tot 1922 is Streurman lid van de Groninger Kunstenaarsvereniging ‘De Ploeg’. Hij is zelfs enige tijd de voorzitter geweest. Zijn lidmaatschap eindigt wanneer hij verhuist naar Veendam, om daar als docent Duits aan het werk te gaan.

Streurman experimenteert in zijn werken met verschillende stijlen. Al van jongs af aan schildert en tekent hij. De schilder heeft geen lessen gevolgd aan de kunstacademie, maar krijgt wel adviezen van de bekende Groninger schilder Otto Eerelman en bevindt zich in de inspirerende kringen van De Ploeg-kunstenaars.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed