Van Wou geldt onbetwist als de grootste klokkengieter ooit.

Het vergt enig voorstellingsvermogen om je de tijd voor te stellen waarin deze luidklok werd gegoten. We zitten bijna aan het eind van de middeleeuwen (1494), wanneer klokkengieter Geert van Wou een kuil graaft om er deze klok in te gieten.


De klok werd door de uit Kampen afkomstige Geert van Wou gegoten voor de gasthuiskapel in Amersfoort. Opvallend is de ragfijne ornamentiek: een toonbeeld van het vakmanschap van de maker. Zeker wanneer je bedenkt dat in die tijd klokken werden gegoten op de plaats waar ze kwamen te hangen: in een ter plaatse gegraven gietkuil en een veldoven om het brons te smelten.

Van Wou geldt onbetwist als de grootste klokkengieter ooit. Hij goot 'de Koningin der klokken', de Maria Gloriosa voor de Dom van Erfurt. Op dat moment gold ze als de grootste klok die ooit was gegoten, met een diameter van 2,75 m en een gewicht van 11.000 kg. Ze geldt nog steeds als de mooist klinkende klok ter wereld.

Helaas is het exemplaar van het Klokkengieterijmuseum gescheurd, waardoor de oorspronkelijke klank niet meer te horen is.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed