In de eerste helft van de twintigste eeuw waren TBC-huisjes een vrij algemeen verschijnsel

Nog niet eens zo heel lang geleden was tuberculose volksziekte nummer 1. Rond 1900 overleden jaarlijks tienduizend Nederlanders aan de longziekte in een tijd dat ons land vijf miljoen inwoners kende.


Tot halverwege de vorige eeuw bestond er geen adequate behandeling; rust, zonlicht, frisse lucht en aangepaste voeding moesten er voor zorgen dat de verschijnselen werden teruggedrongen. Pas met antibiotica, die in de jaren ’40 en ’50 werden ontwikkeld, kon de ziekte effectief worden bestreden.


In de eerste helft van de twintigste eeuw waren TBC-huisjes een vrij algemeen verschijnsel. De huisjes waren als een bouwpakket te leen bij het Groene Kruis of konden worden aangeschaft. De huisjes stonden op een draaischijf, zodat ze met de zon mee konden draaien. Patiënten verbleven lange tijd in het huisje om aan te sterken en uit te rusten.


Het huisje in Warffum werd door het museum in 2015 verworven van een particulier uit Woldendorp. Het museum heeft het huisje in eigen beheer gerestaureerd en ingericht. In 2016 vormde de presentatie van het huisje de opening van het museumseizoen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed