Het klokkenstel is een knap staaltje van kunnen in de wereld van blikverpakkingen.

Ooit sierden ze de etalage van menige bakkerij in Nederland. Bedoeld als een reclameobject en daarom per definitie geen lang leven beschoren. Het is dan ook niet minder dan een klein wondertje dat Het Behouden Blik dit bijzondere klokkenstel in haar collectie heeft.


Het blikken klokkenstel is vervaardigd door de firma Woud & Bekkers te Amsterdam en Dordrecht. Het betreft hier de modelnummers 1067 (klok) en 1068 (vazen) uit de catalogus van 1928-1930. De bodem en wanden van zowel de klok als de vazen zijn met splitpennen aan elkaar gezet en ter extra versteviging gesoldeerd.


Het klokkenstel refereert aan de kaststellen van aardewerk die begin 1900 zeer in trek waren in de Nederlandse interieurs. De firma Woud & Bekkers bracht daar een blikken variant van, die de vergelijking met een aardewerken exemplaar glansrijk kon doorstaan.


Wat toen echter zeer geliefd was, wordt tegenwoordig dikwijls als kitsch beschouwd. Nog geen honderd jaar geleden stond het klokkenstel niettemin voor het vakmanschap en een knap staaltje van kunnen in de wereld van de blikverpakkingen. En is een enkel overgebleven exemplaar zéér gezocht bij liefhebbers.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed