Een modieus detail is de pofmouw, waar een lange mouw onder uit komt, die over de pols valt.

In het Boerderijmuseum bij de borg Verhildersum is een fraaie collectie Groninger klederdrachten ondergebracht. Zo ook een trouwkostuum van Hilje Hopma uit 1823, dat naar de laatste mode gesneden was.


Hilje Hopma werd geboren in Ellerhuizen bij Bedum op 30 maart 1800. Ze kwam uit een rijke boerenfamilie en heeft in haar schooljaren meer opleiding gehad dan gemiddeld. Bij haar huwelijk met Hendrik Jans Zijlma in 1823 droeg ze dit trouwensemble.
In die tijd was het nog niet de gewoonte om in het wit te trouwen. Dit ensemble bestaat uit een jak en een aparte rok van een met bloemmotieven bedrukt katoen. Eroverheen valt een schort van tule en een sjaaltje van gebreide zijde. De floddermuts met ‘oortjes’ is gemaakt van kant uit Antwerpen. De vergulde en gouden sieraden maken het kostuum compleet. Het oorijzer is van Groninger oorsprong.

Een modieus detail is de pofmouw, waar een lange mouw onder uit komt, die over de pols valt. Het lijfje is op de traditionele manier genaaid, met een ruitvormig rugpand en vóór strak sluitend. Daaroverheen komen wijdere voorpanden, die met bandjes in hals en taille worden ingehaald.

Hilje Hopma stierf op ’t Huis Ewer bij Zuurdijk in 1878.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed