Naast zijn werk als directeur van uitgeverij Querido verzamelde Reinold Kuipers speelgoedstempeldozen

Zeg mij wat u verzamelt en ik zeg u wie u bent. Bij Reinold Kuipers (1914-2005) was dit duidelijk: als dichter, drukker, copywriter en uitgever, legde hij zich toe op het verzamelen van allerhande miniaturen die met de wereld van het gedrukte woord te maken hebben.


De eerste kennismaking met het grafisch vak is voor veel mensen vaak het stempelen met aardappelen of de speelgoed stempeldozen. Naast zijn werk als directeur van uitgeverij Querido, verzamelde Reinold Kuipers van die speelgoed stempeldoosjes. Een collectie hij aanvulde met miniatuur drukpersjes uit uiteenlopende perioden. Van blikken drukpersjes uit de jaren twintig van de vorige eeuw tot moderne minimachientjes gemaakt van kunststof.
 
De stempeldozen bevatten alle materialen voor het maken van een afdruk, compleet met miniatuur houten lettertjes en clicheetjes. Enkele daarvan zijn zelfs nog nooit gebruikt. Soms zijn de verpakkingen van de stempeldozen en persjes bijna mooier dan de spullen erin…


Naast de stempeldozen en drukpersjes, bevat de schenking een schaalmodel van de originele pers van Gutenberg uit 1450 en een drukkerijtje op ‘zakformaat’.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed