Borgheer Willem Alberda van Ekenstein bestelt rond 1870 een nieuw en compleet ameublement

In de Blauwe Logeerkamer van de Fraeylemaborg staan opvallende meubels van donker hout. Ze zijn ooit gemaakt voor een andere borg, Ekenstein aan het Damsterdiep bij Appingedam. Niet alleen veranderden ze van plek, maar in de tijd ook van waardering…


Borgheer Willem Alberda van Ekenstein wil wel eens wat anders en bestelt rond 1870 een nieuw en compleet ameublement. Hij plaatst de bestelling bij de bekende firma Horrix in Den Haag. Het stempel van deze alom geprezen meubelmaker is aan de onderkant van de stoelen prominent aangebracht.


De meubels zijn gemaakt van beuken- en notenhout en grotendeels zwart gelakt. Het fraaie houtsnijwerk is elegant en druk, met krullen, schelpachtige vormen en bloemen. Bijzonder is dat de ornamenten asymmetrisch zijn aangebracht. De stijl is populair aan het eind van de negentiende eeuw. In de volgende eeuw kan men er echter geen waardering meer voor opbrengen. Men spreekt dan neerbuigend van 'de lelijke tijd'.


Hoe komen deze meubels uit Ekenstein in de Fraeylemaborg terecht? De borg Ekenstein staat op een gegeven moment leeg en in 1940 wordt de inboedel geveild. Het Groninger Museum koopt de meubels en geeft ze in 2007 in bruikleen aan de Fraeylemaborg.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed