Uit de mist duikt een loodsboot op. De rook uit de schoorsteenpijp vermengt zich met de nevel die het schip omringt.

Uit de mist duikt een loodsboot op. De rook uit de schoorsteenpijp vermengt zich met de nevel die het schip omringt. Een prachtig beeld, sfeervol geschilderd door de kunstenaar Rieks Hamminga in 1982. Ze maakt onderdeel uit van de collectie van het Muzeeaquarium en werd ter gelegenheid van de heropening in 2000 door de gemeente Delfzijl aan het museum geschonken.

Een loods is een gids die kapiteins van binnenkomende en uitgaande zeeschepen advies geeft over het vaarwater. Een loods kent het gebied voor en in de haven op zijn duimpje en zorgt er voor dat het schip veilig op zijn bestemming aankomt.

Een tekst uit 1240 omschrijft het werk van de loods als volgt: ‘Die leads-age sal syne vaerte gedaen, ende  synen loon verdiend hebben, wanneer hij dat Schip heeft gebragt in de Haven tot der ketenen voor of in sekerhede; ende is ook niet schuldig dat voorder te brengen: ende daerna sal die Schipper, ende die Schipluiden, tot den Schepe sien.’

Voor 1850 adviseerden toevallig beschikbare vissers de kapiteins bij het aanlopen van de zeehavens. Rond 1850 kwam er met de instelling van rijks loodsdiensten een einde aan de particuliere loodsdiensten. In Groningen werden in 1857 twee loodsdiensten opgericht. Een voor de Eems met als standplaats Delfzijl en de ander voor het Friesche zeegat met Oostmahorn als standplaats.

Door het openen van het Eemskanaal in 1876 werden Delfzijl en de Eems belangrijker voor de scheepvaart naar de stad Groningen. 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed