De helm van Clarence Milner is bewaard gebleven, als getuige van het gevecht dat heeft plaatsgevonden

Op 14 april 1945 sneuvelde de 19-jarige soldaat Clarence Milner van het Royal Regiment of Canada tijdens de slag om Groningen. De helm van Milner is bewaard als getuige van het gevecht dat heeft plaatsgevonden. Tijdens de slag om de stad Groningen, van vrijdag 13 april tot en met maandag 16 april, werd er hevig gevochten. Op 14 april probeerden de Canadezen de Parkbrug te veroveren.


Deze brug was nog intact gehouden door de Duitsers en vormde een belangrijke doorgang naar het centrum. De hele dag waren de Canadese troepen van The Royal Hamilton Light Infantry en The Royal Regiment of Canada hier aan het vechten. De Canadese soldaten, waaronder de 19-jarige soldaat Clarence Milner, dachten dat de huizen aan de Parkweg bedrijfspanden waren. Dit bleken echter burgerwoningen te zijn waardoor ze voorzichtiger te werk moesten gaan. Ze wilden namelijk zoveel mogelijk burgerslachtoffers voorkomen. Daarnaast hielden de Duitsers zich schuil in de huizen en bestookten de Canadezen met brandkogels en granaten.


Na een kort maar hevig gevecht namen de Canadezen de Parkbrug in. Vervolgens richtten zij zich op het verjagen van de Duitsers uit de huizen in de nabije omgeving. Daarbij werden ze nog steeds beschoten door onder andere een FLAK-kanon. Milner werd dodelijk getroffen en overleed ter plekke aan de Parkweg in Groningen. Zijn medesoldaten legden hem op een brancard in de beschutting van een klein tuintje. In deze straat kwamen in totaal vijf soldaten van The Royal Regiment of Canada om het leven. De helm van Clarence is bewaard gebleven en is beklad met namen. In eerste plaats van Milner zelf, met zijn bijnaam Red. Clarence had namelijk rood haar. Ook zetten de overlevenden van het peloton hun handtekening op de helm, ter nagedachtenis aan hun gesneuvelde kameraad.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed