Op de globe met de aarde is te zien welke landen al in kaart zijn gezet en welke nog niet helemaal zijn ontdekt

Deze twee kleine globes zijn in 1730 gemaakt door Johann Gabriel Doppelmayr (1677-1750). Hij was een Duits wiskundige, astronoom en cartograaf.

De wereld moest in de zeventiende eeuw nog voor een groot deel worden ontdekt. Kaarten met vaarroutes naar nieuw te ontdekken landen zijn heel belangrijk. De sterrenhemel is ook belangrijk als gids voor de kapitein. Van de kaarten worden luxueuze globes gemaakt, zoals deze twee bijzondere globes uit 1730; de één met de wereld van dat moment en de andere is een hemelglobe met sterrenbeelden.

Op de globe met de aarde is te zien welke landen al in kaart zijn gezet en welke nog niet helemaal zijn ontdekt. Op de globe met de sterren zijn de sterrenbeelden prachtig verbeeld door dieren, zoals een kreeft en een leeuw.

Een globe is een bolvormige kaart, oftewel een schaalmodel van de Aarde, en de landen en werelddelen van dat moment worden er op aangegeven. De oudste aardglobe werd in 1492 vervaardigd, niet verwonderlijk in een tijd van de ontdekkingsreizen. De hemelglobe is veel ouder, want de eerste dateert al van 150 na Chr. De sterrenhemel wordt afgebeeld met de helderste sterren en/of andere hemelobjecten die niet lijken te bewegen ten opzichte van de Aarde. Zon, maan en planeten ontbreken om die reden.

Hoge resolutiefoto's Download object

Labels Menkemaborg

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed