De radio speelde een belangrijke rol in een mooie anekdote uit Groningen ...

Radio’s speelden een belangrijke rol in  communicatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Radio’s zoals deze, van de Canadezen. Dit is een wireless zend- en ontvangstinstallatie set nummer 19, een set die veel gebruikt werd in militaire voertuigen zoals carriers en tanks.


Deze set is dubbel uitgevoerd: er kon verbinding worden onderhouden met infanterie-eenheden in de voorste linie, die met een verbindingsset nummer 18 ‘Walkie Talkie’ waren uitgerust. Via set nummer 19 kon ook ondersteuning van andere eenheden (zoals tanks) worden aangevraagd.


De radio speelde een belangrijke rol in een mooie anekdote uit Groningen. Een Forward Observation Officer (FOO) van de Canadezen zag dat aan de Ubbo Emmiussingel een groepje Duitse militairen bezig was met het inladen van personenauto’s. Met set nummer 18 werden de coördinaten doorgegeven aan nummer 19 in de carrier, dat op zijn beurt een batterij veldgeschut bij Schelfhorst in Eelderwolde informeerde. Wat volgde was een granaatsalvo dat de verdere werkzaamheden van de Duitsers verijdelde.


Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed