Het zal zeker geen gemakkelijk bestaan zijn geweest!

Een kist met hengsels is te vinden in de gelagkamer van Bie Koboa. Het lijkt wel een soort houten rugtas! Het object is een marskraam of zoals in het Gronings vaak wordt gezegd een ‘kiep’. De kiepkerel of marskramer was een venter die langs de deuren ging om kleine huishoudelijke artikelen te verkopen. Doorgaans waren dit in Groningen seizoensarbeiders uit Duitsland die met een ‘kiep’ op de rug in periodes met weinig werk wat extra geld probeerden te verdienen.

De naam Marskramer wordt nog gebruikt voor een winkelketen in huishoudelijke artikelen. Maar een heel ander beroemd Nederlands bedrijf stamt ook af van arbeiders die oorspronkelijk als marskramer de kost verdienden. Clemens en August Brenninkmeijer komen uit zo’n familie die Nederland niet meer verlaten heeft. Het heeft de familie geen windeieren gelegd, want de Brenninkmeijers met hun C&A behoren tot de rijkste families van Nederland.

Nog even terug naar de marskraam. Wie ziet zichzelf door weer en wind met een dergelijke kist op de rug lopen? Het zal zeker geen gemakkelijk bestaan zijn geweest! Tegen dergelijke rondreizende figuren bestond in vroeger tijden de nodige weerstand. Maar zoals hierboven aangegeven kan het toch altijd goedkomen: dat bewijst het verhaal van de familie Brenninkmeijer wel!

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed