Het schilderij stelt de houtzagerij van de firma P.S Pots voor.

Een van de mooiste stukken in de collectie van het Vestingmuseum Bad Nieuweschans is dit schilderij van E.B. van Dulmen Krumpelman (Bad Kreuznach, 25 augustus 1897 - Zeegse, 21 juni 1987). Het stelt de houtzagerij van de firma P.S. Pots voor, zoals die nabij Nieuweschans lag in de Charlottenpolder. Rechts onderin lezen we: 'v. Dulmen / Buurtje bij Nieuweschans '42'.


Pieter Simon Pots (geboren in 1849 in de Süder Christiaan Eberhard Polder) had al in 1883 de Houthandel & Stoomzagerij P.S. Pots aan de Verlengde Hoofdstraat in Nieuweschans. Bekend in Nieuweschans waren 'Pots zien graachte' en 'Pots zien laand'. Daar kwam later de oorspronkelijk door wind, later door stoom aangedreven molen in de Charlottenpolder bij. De molen is allang verdwenen.


Van Dulmen Krumpelman volgde een particuliere tekenopleiding aan de Hendrik de Keyserschool in Amsterdam en vervolgde zijn studie aan de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijs. In 1918 werd hij lid van Arti et Amicitiae en exposeerde geregeld op ledententoonstellingen. Hij schilderde met name in een impressionistische stijl. Na zijn huwelijk in 1921 vestigde hij zich in Drenthe. Hij kwam daar in aanraking met schilders van Groninger kunstkring De Ploeg, waarna zijn schilderstijl losser en kleuriger werd. Hij schilderde en tekende onder meer landschappen, stadsgezichten, circustaferelen en portretten.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed