Pas met de komst van de Macintosh in 1984 wordt de computer voor iedereen toegankelijk en voor persoonlijk gebruik.

Wie kent inmiddels niet het logo van het appeltje met de hap eruit? Het verhaal gaat dat de appel de favoriete fruitsoort was van Apple-oprichter Steve Jobs. Apple is overal; de iPhone in uw broekzak, de Mac computer in de werkkamer of misschien de ‘Apple watch’ om uw pols. Ook al zijn voor deze aankopen soms enige spaarpotten gesneuveld, voor nieuwe Apple-producten staan mensen nog altijd in de rij.


Macintosh, of kortweg Mac, omvat een serie computers ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Apple. De naam Macintosh zou verwijzen naar de appelsoort McIntosh. Tot in de jaren tachtig is de computer iets voor wetenschappers en technici. Pas met de komst van de Macintosh in 1984 wordt de computer voor iedereen toegankelijk en voor persoonlijk gebruik. Daarmee is de Macintosh de grondlegger van de PC (personal computer). Ook het innovatieve design wordt geprezen. Met een reclamespot tijdens de Amerikaanse Superbowl wordt de eerste Macintosh geïntroduceerd.


Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak maken in de jaren zeventig hun eerste computer in de garage van Jobs’ ouders te Californië. De Apple Computer Company wordt opgericht in 1976 en is vanaf de beginjaren populair bij grafisch ontwerpers. Dit komt onder andere door de grafische interface en de grafische software PageMaker die de Mac heel geschikt maken voor digitaal creatief werk. Omdat de grote concurrent Microsoft deze voordelen op dat moment niet kan bieden trekt Apple de grafische industrie naar zich toe.   In de grafische industrie is de Mac computer van Apple nog altijd het gebruiksmiddel bij uitstek.


In GRID Grafisch Museum Groningen kunnen bezoekers in Studio GRID werken met grafische programma’s op Mac computers. Het grafisch ontwerp neemt in de stad Groningen een speciale plek in. De opleiding tot grafisch ontwerper aan Academie Minerva heeft een goede naam en trekt studenten wereldwijd. Daarnaast kent de stad bekende grafische ontwerpstudio’s en veel éénmansstudio’s waarbij een grafisch ontwerper als zelfstandige opereert.


Het rechthoekige beeldscherm met daaronder de diskette-ingang, de grote, hoge toetsen van het toetsenbord en de vierkante, bijna platte muis van de Macintosh zullen bij sommigen van ons nostalgische gevoelens oproepen. Voor anderen is het een eerste kennismaking met de geschiedenis van de computer. De Macintosh in de collectie van GRID Grafisch Museum Groningen brengt deze geschiedenis in herinnering en toont de eerste stappen die zijn gezet in de ontwikkeling naar een computer voor persoonlijk gebruik.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed