Cohen beschouwde het als een eer, maar ook als een trieste opdracht om het interieur te mogen ontwerpen

Industrieel ontwerper Piet Cohen (1935) is de ontwerper van het nieuwe interieur van Synagoge Groningen, inclusief de Heilige Arke en de totale belichting. De uitvoering vond plaats in 1981.

Cohen kreeg de opdracht om 120 zitplaatsen te creëren, in plaats van de ongeveer 600 die zich vóór de Tweede Wereldoorlog in de synagoge bevonden. De teruggang in aantal zitplaatsen was het gevolg van de jodenvervolging: slechts ongeveer 200 van de circa 3000 Joden uit de stad Groningen keerden na de bevrijding naar hun woonplaats terug. Cohen beschouwde het als een eer, maar ook als een trieste opdracht om het interieur te mogen ontwerpen.

De stalen balken van de lamp vormen samen een (achtpuntige) ster, zoals die ook in het tongewelf te zien is. De lamp hangt op precies dezelfde plek als die van de vroegere koperen kroonluchter. Het moderne, hoekige ontwerp vormt bewust een sterk contrast met de oosterse stijl van de synagoge mijn zijn vele Moorse bogen. Cohen heeft nog overwogen een glazen kubus over de zitplaatsen in het sjoelgedeelte te ontwerpen, zodat het beter verwarmbaar zou zijn. Dit plan bleek echter onhaalbaar.

Piet Cohen is naast industrieel ontwerper ook ontwerper van Joods-liturgische voorwerpen. Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft een aantal van zijn werken in de collectie opgenomen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed