Tijdens een restauratie in 1985 kwamen op de meloenvormige gewelven nog meer schilderingen tevoorschijn

Het blijft elke weer boeiend wanneer de restaurateurs met een klus beginnen in een van de stokoude kerken die de provincie Groningen rijk is. Wat gaat er schuil onder de vele kalklagen die in de afgelopen eeuwen zijn aangebracht? Veel authentieks is er al ontdekt, maar nog altijd kan er iets onbekends tevoorschijn komen.


De schilderingen in de Pancratiuskerk te Godlinze dateren uit twee verschillende stijlperioden: de oudste schilderingen uit de dertiende eeuw zijn in hoofdzaak decoratief en bestaan uit baksteenimitatie, vlechtverbanden en bandmotieven. Er zijn echter ook fragmenten uit dezelfde eeuw op het koorgewelf aangetroffen van figurale beschilderingen, onder andere het Lam Gods en evangelistensymbolen.


Tijdens een restauratie in 1985 kwamen op de meloenvormige gewelven nog meer schilderingen tevoorschijn, daterend uit de zestiende eeuw: ornamentele, maar ook afbeeldingen van heiligen en vier vrijwel identieke heren in ‘Spaanse’ kledij. De grootste verrassing was echter een reusachtige cartouche over twee gewelfvelden, die memoreert dat de kerk in 1561 is gerestaureerd en geschilderd.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed