Dit type aardewerk –Werra-keramiek genoemd– is in Duitsland vervaardigd en per schip naar onze streken verhandeld.

In zijn eigen tijd behoorde het tot het niets-aan-de-hand aardewerk. Gebruiksmateriaal waarbij de functie belangrijker was dan de vorm. Pas toen musea en verzamelaars er oog voor kregen, steeg het in status (en waarde). Vandaag de dag is het zeer gezocht en mag het Vestingmuseum Oudeschans zich gelukkig prijzen met een bijzondere collectie Werra-keramiek.


Het hier afgebeelde voorwerp is een aardewerken kom met twee horizontale oren. Het rijk gedecoreerde object is versierd met een boom, met op de voorgrond een naar rechts springend hert met lange geweitakken. In de kom is met ringeloor het jaartal 1619 aangebracht. Dit type aardewerk –Werra-keramiek genoemd– is in Duitsland in de periode 1580-1630 vervaardigd en per schip naar onze streken verhandeld.


In het vestingmuseum in Oudeschans is meer van dit soort aardewerk te bewonderen. Het is rond 1600 in de vesting Oudeschans een veel voorkomend type aardewerk geweest. De vormenrijkdom is niet zo groot en bestaat voornamelijk uit kommen en borden. Ze werden gebruikt voor het opdienen van voedsel.


De afbeelding van het hert heeft een symbolische betekenis, namelijk hoop en verwachting.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed