De meeste van Wiersema's werken, vooral woningen en kerkgebouwen, zijn in Bedum te vinden

De architect Albert Wiersema (Bedum, 28 augustus 1895 - aldaar, 13 december 1966) ontwierp in 1934 deze sobere zaalkerk in een variant van de Amsterdamse School. Het goed bewaard gebleven interieur laat invloeden zien van de Amsterdamse School, met consequent doorgevoerde, eenvoudige geometrische versieringen.


Albert Wiersema groeide op in Fraamklap, een gehucht even ten zuiden van Middelstum. Hij werd timmerman en nam in de avonduren lessen aan de Academie Minerva in Groningen. In 1924 bouwde hij in Bedum zijn eigen huis, waarin hij zijn architectenbureau vestigde. Als architect ontwikkelde Wiersema aanvankelijk een eigen variant van de stijl van de Amsterdamse School, maar na de oorlog werden zijn ontwerpen traditioneler en kregen ze meer kenmerken van de Delftse School. De meeste van Wiersema's werken -vooral woningen en kerkgebouwen- zijn in Bedum en omgeving te vinden. Verschillende daarvan zijn aangewezen als rijksmonument.

In 2016 zijn de oorspronkelijke kleuren in de kerk van Westeremden teruggebracht. Aan de buitenkant: bruinrood, groen, okergeel en zwart. Binnenin de kerk: bruinrood, turquooise, donkerbruin, zachtgeel en zwart. Ook zijn de vloer- en traplopers teruggebracht in het interieur.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed