In een oude beschrijving in de archieven van de ANWB lezen we wat de inhoud was van de aanvulkist

Bij de hulpkist van de ANWB in de collectie van het Vestingmuseum Nieuweschans behoorde oorspronkelijk een aanvulkist. Ook die werd aangetroffen in het pand waarin ooit hotel ‘Huis der Gemeente’ was gevestigd.


Uit een oude beschrijving in de archieven van de ANWB lezen we wat de inhoud was van de aanvulkist: ‘In de aanvulkist dienen de volgende verbandartikelen aanwezig te zijn: Brunssche watten, vioformgaas, cambricwindsel, verbanddoeken, doosjes hechtpleister, pakjes veiligheidsspelden, rolletjes snelverband No.1 en No. 2, benevens tubetjes perubalsem’. Aldus een beschrijving rond 1900.


En verder lezen we: ‘Bij elke geplaatste hulpkist en aanvulkist is een volledige lijst met den inventaris toegevoegd. In de verbandafdeeling bevindt zich een biljet, waarop de gebruiksaanwijzing voorkomt van de verbandmiddelen, terwijl ook een Bondsboekje er is bijgevoegd, in bewaring bij den hulpkisthouder en waarop de verrekeningen der gebruikte verbandartikelen moeten worden ingevuld, voor zoover deze artikelen gratis worden verstrekt aan on- en minvermogenden bij voorkomende ongevallen en aan een ieder bij voorkomende rampen, zoals daar onder zijn aangegeven.’

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed