Titus Flavius Josephus (37 - 100) schreef ‘Oude geschiedenis van de Joden’ en ‘De Joodse oorlog’

De Synagoge Bourtange bezit twee exemplaren van de ‘Geschiedenis en de oorlogen van de Joden’ door Flavius Josephus: het ene dateert van 1638, het andere van 1722. Die laatste is een schenking van de familie Fokkens en gerestaureerd uit een legaat van mevrouw H.S. Barnstijn uit Groningen.

Titus Flavius Josephus (Jeruzalem, 37 - Rome, ±100), oorspronkelijke naam Josef ben Mattijahu (Hebreeuws: יוסף בן מתתיהו) genoemd, was een Romeins-Joodse geschiedschrijver en hagiograaf van priesterlijke en koninklijke afkomst. In zijn twee belangrijkste werken ‘Oude geschiedenis van de Joden’ (ca. 94 na Christus) en ‘De Joodse oorlog’ (ca. 75 na Christus) ligt het accent op de eerste eeuw na Christus, vooral op de Joodse opstand tegen de Romeinse bezetting in de periode 66 - 70 na Christus (de Eerste Joodse Oorlog) die resulteerde in de vernietiging van Jeruzalem in 70.

Josephus schreef zijn werken in het Koinè-Grieks om voor een Romeins publiek de geschiedenis van de wereld vanuit Joods perspectief uit te leggen. Deze werken geven een waardevol inzicht in het jodendom in de eerste eeuw en de achtergrond van het vroege christendom.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed