Een van de gebouwen op het terrein van Openluchtmuseum Het Hoogeland is de veeartsenijpraktijk Laméris

In de negentiende eeuw kende men op het platteland geen apotheken of groothandels in medicijnen. Artsen, en ook veeartsen, stelden zelf de medicijnen samen. Dat vergde, naast grote deskundigheid, de aanwezigheid van veel verschillende ingrediënten.


Een van de gebouwen op het terrein van Openluchtmuseum Het Hoogeland is de veeartsenijpraktijk Laméris. Kornelis Jakobus Laméris was de eerste rijksgediplomeerde veearts die zich in Warffum vestigde. In 1862, hij was toen pas 21 jaar, begon hij zijn praktijk in dit landbouwdorp. In 1887 laat hij een nieuw woonhuis bouwen, waarin ook ruimte was voor zijn praktijk.


In zijn 'museum' werkkamer staat een medicijnkast ('vergiftkast' of 'medicijnopstand') die het openluchtmuseum in langdurig bruikleen heeft van het Universiteitsmuseum in Utrecht. Verder verwijzen ook andere objecten naar de uitvoering van het beroep van veearts. Zoals een paardenschedel, een microscoop en een embryo van een eenogig kalf dat op sterk water staat.


De medicijnopstand bevat een speciaal, afsluitbaar gedeelte voor giftige stoffen. Dit deel is aangeduid met de term 'Vergift-Kast' en verklaart daarmee de alternatieve aanduiding voor deze medicijnopstand.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed