Via de Texelse visser Blom keerde het schip in 2002 terug in Zoutkamp en werd het in bruikleen aan het museum gegeven

De collectie schepen van het Visserijmuseum Zoutkamp bestaat niet alleen uit schaalmodellen. Met de ZK4 beschikt het museum over een heus zeewaardig vissersschip, waarop het voor de bezoeker heerlijk mijmeren is over een wijd water en een goede vangst.

Beurtschipper Bouwe Schroor uit Beetsterzwaag gaf in 1921 opdracht aan scheepsbouwer Jan Oebeles van der Werf uit Buitenstevallaat bij Drachten, tot de bouw van een ijzeren motorboot. Het schip zou gebruikt worden voor de beurtdienst van Beetsterzwaag op Leeuwarden en Sneek en kreeg de naam 'Vooruitgang'.

In 1946 werd het schip te koop aangeboden en gekocht door de firma Lodewijk en Herrema uit Harlingen en Franeker, die met het schip onder een nieuwe naam 'Vertrouwen' een beurtdienst Franeker Leeuwarden ging exploiteren. Dat werd geen succes en het schip werd in 1950 verkocht aan Zoutkamper visser Georgius Brian. Het schip werd omgebouwd voor de garnalenvisserij. In het vooronder werden drie kooien gemaakt, de luiken vervangen door een vast dek, en er werd 10.000 kilo beton in het ruim gestort, waardoor het schip dieper en stabieler in het water lag. Het schip kreeg de naam 'Albatros' en werd als vissersschip geregistreerd onder nummer ZK 4 (Zoutkamp 4).

In 1968 werd de 'Albatros' verkocht naar Delfzijl en haar registratie omgedoopt in DZ 5. De naam bleef 'Albatros'. Visser Harrie Krol viste er tot 2001 mee op garnalen. Via de Texelse visser Blom keerde de DZ 5/ZK 4 in 2002 terug in Zoutkamp en werd het in bruikleen aan het Visserijmuseum gegeven.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed