De schilder van dit portret, Bart Peizel (1887-1974), is geboren en opgegroeid in Veendam

Elke mythe heeft een begin. Zo ook het schilderij van deze onbekende dame. Wie is zij? Waarom werd ze op het linnen vereeuwigd? En waar gebeurde dat? Niemand die het meer weet. Niemand die zich haar herinnert…

Het is niet bekend wie de elegante dame op dit portret is. Het Veenkoloniaal Museum beschouwt haar als hun eigen Veendammer Mona Lisa. De Japanse zijden sjerp die de vrouw draagt is bewaard gebleven en is eveneens in het bezit van het Veenkoloniaal Museum.

De schilder Bart Peizel (1887-1974) is geboren en opgegroeid in Veendam. In 1910 verhuist hij naar Amsterdam, waar hij zich ontwikkelt tot een bekend portretschilder. Behalve portretten maakt Peizel ook landschappen, stillevens, stads- en havengezichten.

Hij is getrouwd met de zus van Lizzy Ansingh (1875-1959). Ansingh behoort tot de Amsterdamse Joffers, een groep welgestelde kunstenaressen die aan het eind van de negentiende eeuw de Rijksacademie van Beeldende Kunsten bezoekt. Zodoende wordt Peizel direct ondergedompeld in het bruisende kunstklimaat in de hoofdstad.

 

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed