De molen stond in kruidenierswinkels op de toonbank en bevatte vijf kilo losse toffees

Deze blikken molen is gemaakt tussen 1926 en 1930 door de firma Bekkers & Zoon uit Dordrecht. De wieken kunnen draaien en het deksel scharniert. De molen stond in kleine kruidenierswinkels op de toonbank en bevatte vijf kilo losse toffees. De kinderen mochten natuurlijk even aan de wieken draaien en werden zo in de verleiding gebracht om een onsje van de toffees te kopen.

Isaac van Melle begon in 1900 met het produceren van suikerballetjes in zijn bakkerij in Breskens. Als liefhebber van de natuur en met oog voor kwaliteit stelde hij als eis dat alle blikverpakkingen bij de blikfabriek van Bekkers in Dordrecht moesten worden gemaakt. Bekkers was destijds marktleider in Nederland als het gaat om decoratief verpakkingsblik. De glazen stopflessen die op de toonbank stonden, werden gemaakt in de glasfabrieken van Leerdam.

Alle suikerballetjes, ijsbonbons en vanaf 1926 ook de toffees bevatten natuurlijke smaakstoffen. Het fruit dat hiervoor gebruikt wordt staat in veel gevallen op de blikken afgebeeld. De liefde van Isaac van Melle voor de natuur zien we ook terug in de talrijke blikken, waarop vogels in diverse pluimage staan afgebeeld.

Podcast

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed