De smidse dateert van omstreeks 1880 en is een van de oudste installaties van de scheepswerf.

Het heeft op iedere bezoeker van de Historische Scheepswerf Wolthuis een onweerstaanbare aantrekkingskracht: het vuur van de smidse. In het half duister van de hellingschuur licht het roodgloeiend op en straalt het méér dan alle andere voorwerpen in de werf, een sfeer uit die een ver voorbij verleden oproept.


De smidse (of smederij) dateert van omstreeks 1880 en is een van de oudste installaties van de scheepswerf Wolthuis. Ze bevindt zich vóór in de hellingschuur, compleet met aambeeld en een hoeveelheid smeedtangen. Met elkaar vormen ze het eigenlijke hart van de werf. Hier werd het ijzer in het smidsvuur verhit en met gerichte hamerslagen op het aambeeld gevormd.
 
Allerlei onderdelen van het schip werden door de smid zelf gemaakt, zoals het beslag voor roer, voor- en achtersteven en zwaarden. Ook werden andere handelingen uitgevoerd zoals splijten, rekken, stuiken, buigen, wellen en ponsen. Vaardigheden die zelden uit een leerboekje waren opgestoken, maar vaak van vader op zoon werden doorgegeven.


Met de buitenmodel blaasbalg werd het vuur brandende gehouden. Had de smid het voorwerp in de gewenste vorm getikt en geslagen, dan werd het met veel gesis en geborrel in de bijbehorende bak met koud water ondergedompeld.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed