Schamele restanten van de plaquette met de stichtingstekst van het klooster.

Vier letters in keramiek. Dat is alles wat is overgebleven van een prachtige plaquette met daarop een stichtingstekst, die eens de ziekenzaal van het klooster van Aduard sierde. Maar wie weet hoeveel tekst er in brokken en stukken nog in de gronden in en rond Aduard liggen…?

“Abt Henricus, de ware vriend de deugd, liet deze zaal bouwen voor de zieke monniken tot eeuwige lof van Christus die Gij vrome maagd het leven hebt geschonken en van de heiligen Bernardus en Benedictus.”
Zo luidde tekst in de ziekenzaal van het klooster Sint Bernardus bij de bouw in 1296. De tekst is gemaakt in keramische letters, die fraai geglazuurd zijn. Van de totale tekst zijn tot nu toe slechts vier letters terug gevonden. Eentje in de grond onder de voormalige boerenschuur, tijdens de restauratie van het pand waar nu het kloostermuseum in zit. Een andere letter kwam tevoorschijn bij de aanleg van een toilet in de Abdijkerk; de vindplaats van de overige twee letters is onbekend.

Teksten in keramische letters worden wel vaker gevonden in kloostergebouwen. Zo vond men bij het klooster Fulda in Duitsland zelfs een complete tekst. Bij de sloop van de abdij van Aduard is men destijds blijkbaar grondiger en hardhandiger te werk gegaan, getuige het schamele restant aan letters, die samen nog niet eens één woord vormen.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed