Bernard van Clairvaux, leidende figuur in de kloosterorde van de Cisterciënzers

Binnen bij een van de ramen van het Kloostermuseum Aduard is een bescheiden beeld geplaatst van Bernardus van Clairvaux. Het invallende strijklicht geeft het een zachte gloed en plaatst de heilige Bernardus onwillekeurig in een diepere dimensie.


Het 33 centimeter hoge bronzen beeld van Bernardus van Clairvaux is gemaakt door Jozef Delin. Bernardus draagt in zijn rechter hand een schrijfveer en in de linker zijn staf. Aan zijn rechtervoet liggen twee boeken: de regels van Benedictus van Nurcia, die boven op de bijbel is gelegd.


De heilige Bernard van Clairvaux (1090 - 20 augustus 1153) was een Franse abt en een leidende figuur in de kloosterorde van de Cisterciënzers. Behalve een invloedrijk geestelijke en bestuurder heeft Bernard ook naam gemaakt als schrijver. Een van zijn bekendste en meest geliefde werken is ‘De diligendo deo’, ‘Over het liefhebben van God’. Daarin behandelt hij de vraag hoe mensen zich moeten verhouden tot God.


Jozef Delin (Antwerpen 1821-1892) was leerling aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en is vooral bekend geworden als portrettist. Zo portretteerde hij onder meer Paus Pius IX. Hij was medestichter van de Antwerpse Cercle Artistique, een kunstenaarsvereniging met een eigen lokaal waarin vergaderd, gefeest en tentoongesteld werd.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed