In ruim vijftig jaar brengt hij meer dan negenduizend kunstobjecten bij elkaar ...

Een mens leeft niet bij brood alleen. En een scheepsbouwer niet bij tewaterlatingen alleen. Jan Menze van Diepen, gerenommeerd scheepsbouwer en gepassioneerd kunstverzamelaar, laat na zijn overlijden een collectie na die nationaal en internationaal grote faam geniet.   

De Fraeylemaborg beheert deze grote kunstcollectie van Jan Menze van Diepen (1905-1994). Jan Menze wordt geboren in Waterhuizen aan het Winschoterdiep, in een familie die actief is in de scheepsbouw. Hij begint al op jonge leeftijd kunst te kopen, het verzamelen zit hem in het bloed. In ruim vijftig jaar brengt hij meer dan negenduizend kunstobjecten bij elkaar. In 1978 richt hij een stichting op om dit geheel te beheren. Hij heeft een brede belangstelling, is dol op Aziatisch porselein, houdt van historische topografische kaarten, maar koopt ook graag beeldende kunst van vooral Groninger kunstenaars. Ons vorstenhuis, het Huis Oranje-Nassau, heeft zijn bijzondere belangstelling en hij verzamelt ruim 2.500 historie-prenten op dat gebied.

Dit portret is geschilderd door J. H. Eversen (1906-1995), een kunstenaar die in Engeland een grote reputatie geniet met stillevens. Deze zeer fijn uitgewerkte stillevens zijn geïnspireerd door het werk van de grote Hollandse zeventiende-eeuwse meesters als Willem Heda en Pieter Claesz. Vanaf 1955 woont en werkt Eversen in Ede. De prachtige lichtval en de subtiele weergave van de gelaatstrekken zetten Van Diepen goed neer. Het portret dateert uit 1975 en Eversen schilderde het ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de verzamelaar.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed