Het gezinsportret heeft het opschrift: 'La Famille Royale des Pays-Bas'

Alle intriges, gearrangeerde huwelijken en diplomatie ten spijt, laat de Natuur zich niet dwingen of manipuleren. En worden koningskinderen door de Dood gehaald nog voordat ze ooit zelf een kroon hebben mogen dragen...


Willem III (1817-1890) is koning van Nederland van 1849 tot 1890. Hij trouwt in 1839 met zijn nicht Sophie van Württemberg (1818-1877). Politiek gezin een goede keuze, maar het huwelijk is zeer ongelukkig. Sophie is een opmerkelijke prinses, met een brede belangstelling voor wetenschap, kunst en politiek. Willem daarentegen is opvliegend en heeft last van driftaanvallen. Het echtpaar krijgt drie zonen. Dat lijkt ideaal voor de erfopvolging, maar de jongens laten allen het leven nog vóór hun vader.


Het gezinsportret heeft het opschrift: ‘La Famille Royale des Pays-Bas’ (‘De Koninklijke Familie van Nederland’). Centraal staat koning Willem III met zijn rechterhand rustend op de schouder van kroonprins Willem, geboren in 1840 en met de bijnaam Wiwill. Sophie zit naast de wieg met daarin baby Alexander. Rechtsboven hangt een schemerig portret van de middelste zoon Maurits. Aan zijn ziekbed ontstaat tussen beide ouders een heftig meningsverschil over het raadplegen van een tweede arts. Maurits overlijdt in 1850, nog maar zes jaar oud.


Ook Willem en Alexander zullen hun vader niet opvolgen. Willem overlijdt in 1879 plotseling in Parijs aan een longontsteking; Alexander krijgt tyfus en wordt in 1884 in Den Haag bijgezet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk.

Hoge resolutiefoto's Download object

Deze pagina delen facebook twitter pinterest Embed